3 noiembrie 2024

Buhuși, primul oraș din 2019 care a intrat pe harta Centenarului Filmului Românesc

Iași,

28 ianuarie 2018

 

 COMUNICAT DE PRESĂ

 – post-eveniment –

         Buhuși, primul oraș din 2019 care a intrat pe harta Centenarului Filmului Românesc

Autoritățile pregătesc un proiect cultural, prin care Casa de Cultură din Buhuși să poarte numele regizoarei Elisabeta Bostan 

 

Centenarul Filmului Românesc a ajuns vineri, 25 ianuarie și sâmbătă, 26 ianuarie, la Casa de Cultură Buhuși, cu două episoade speciale care completează harta filmică a Centenarului Marii Uniri.
Seara de 25 ianuarie a fost dedicată Elisabetei Bostan, regizoarea care s-a născut și a copilărit, până la vârsta de 18 ani, în Buhuși. Filmul pe care l-am urmărit, pe marele ecran al Casei de Cultură Buhuși, în prezența a peste 150 de spectatori, a fost Saltimbancii, astfel că, așa cum regizoarea spunea în intervenția telefonică de dinaintea proiecției, am intrat în arena circului și ne-am amintit de copilărie.

Elisabeta Bostan mărturisește că pe vremea când era la Buhuși, în jurul datei de 24 septembrie, venea circul în oraș.  Acest moment a reprezentat, mai târziu, o inspirație pentru film, la fel ca opera „Fram, ursul polar” a lui Cezar Petrescu.

Primarul orașului Buhuși a spus despre Elisabeta Bostan că este „o fiică a orașului Buhuși, una dintre cele mai importante personalități care au plecat din acest oraș”.

 

Vasile Zaharia, Primarul orașului, a mai adăugat că importanța unor astfel de evenimente este destul de mare pentru a scoate lumea din case, pentru a le prezenta și altceva, pentru a-i face să socializeze: „Este extraordinar ceea ce faceți, împrospătați memoria cetățenilor, aduceți un alt aspect al istoriei. Ridicați ștacheta, ridicați un nivel intelectual superior și atractiv și foarte plăcut”.

 

Adrian Păduraru a coborât la prima, la Buhuși
Pe 26 ianuarie, de la ora 16.00, ne-am întâlnit cu actorul Adrian Păduraru, care ne-a povestit despre filmul Coborâm la prima, pe care l-am proiectat în premieră la Buhuși, dar și despre activitatea în lumea cinematografiei și a teatrului românesc.

„Filmul lui Tedy Necula este pentru publicul de orice vârstă, pentru publicul de orice formație culturală, dar este un film care îi atinge mai ales pe cei extrem de tineri. Mă bucur că sunt aici, într-o sală frumoasă”, a povestit pentru publicul din Buhuși actorul Adrian Păduraru, invitat special al evenimentului.

 

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani a fost filmul documentar care a încheiat seria de evenimente de la Buhuși.

 

Buhușiul, la pas filmic

Echipa Centenarului Filmului Românesc a vizitat alături de primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, și directorul Casei de Cultură, Elena Mitrea, sala de sport a Colegiului Tehnic „Ion Borcea”, care are 150 de locuri și susține meciurile de handbal a echipei din Buhuși. De asemenea, la Spitalul Orășenesc Buhuși, echipa a putut vedea secția de Pediatrie, saloanele copiilor și a adulților, camera de sterilizare și biberoneria, unde se pregătește hrana celor mici. Drumurile înzăpezite a condus Caravana Centenarului Filmului Românesc spre Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Runc, o mănăstire de călugări, despre care, prin tradiție se crede că ar fi ctitorită de Ștefan cel Mare după bătălia împotriva Petru Aron, și Mănăstirea „Sfântul Nicolae” Ciolpani, cu o biserică mică, de lemn, ctitorită de Teodor Cantacuzino, pe locul unui vechi schit înființat de Ciolpan.

 

Evenimentele de la Buhuși au fost organizate cu sprijinul Primăriei Buhuși și a Casei de Cultură Buhuși.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

 

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

 

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

            AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

 

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

 

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

 

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

 

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

PARTENERI MEDIA

  •    Partener media principal: AGERPRES
  •    Frecvența de încredere: Radio România Cultural
  •    Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
  •    Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric
  •    Partener media regional: VIVA FM
  •    Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
  •    Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
  •    Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
  •    Monitorizat de: zelist.ro
  •    Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

 

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro

print