21 iunie 2024

Filmele copilăriei revin pe marele ecran. Unicul festival dedicat Elisabetei Bostan îi va aniversa pe „Năică și peștișorul“ și pe „Fram“

Este al doilea an consecutiv când la Buhuși, orașul natal al regizoarei de filme pentru copii Elisabeta Bostan, se organizează un festival dedicat cinematografiei pentru copii.

O nouă ediție a Festivalului CineCopilăria de Elisabeta Bostan va avea loc în perioada 28-30 aprilie 2023, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși. Proiectul a fost inițiat în 2022 la Buhuși, orașul natal al regizoarei Elisabeta Bostan, și este organizat de Primăria orașului Buhuși și produs de Asociația ARTIS din Iași.

Programul evenimentului este dedicat întregii familii, în special copiilor și cuprinde proiecții de film, workshop-uri tematice, discuții cu invitați speciali, lansări de carte și un concurs de scurtmetraje.

Organizatorii anunță că vor fi proiectate filme îndrăgite de generații întregi și care au fost regizate de Elisabeta Bostan, cunoscută drept regizoarea filmelor pentru copii. De exemplu, organizatorii au pregătit proiecții aniversare: „Năică și peștișorul” (r. Elisabeta Bostan) împlinește 60 de ani de la lansare, iar „Fram” (r. Elisabeta Bostan) împlinește anul acesta 40 de ani de la lansare.

Totodată, în programul acestei a doua ediții a festivalului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan este inclus și un spectacol de teatru dedicat întregii familii.

Programul complet al ediției de anul acesta va fi anunțat pe site-ul www.elisabetabostan.ro și pagina de facebook CineCopilăria. Intrarea la eveniment este liberă.

Concurs de scurtmetraje despre copilărie

În cadrul concursului de scurtmetraje românești „Unde ești, copilărie? | S’Curte”, participanții sunt invitați să prezinte Copilăria prin intermediul unui videoclip. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-20 ani, elevi, studenți sau simpli iubitori de film se pot înscrie până pe 24 aprilie 2023 cu un scurtmetraj realizat individual sau în echipă.

Regulamentul concursului poate fi consultat pe https://elisabetabostan.ro/concurs-scurte/, iar câștigătorii vor fi anunțați în perioada de desfășurare a festivalului.

Mama este o icoană

Din lumea filmelor copilăriei face parte și Izabela Bostan, lector universitar, regizor, coregraf și fiica îndrăgitei regizoare Elisabeta Bostan. Povestea lor este demnă de rulat pe marele ecran.

În urma multelor căutări pentru o interpretă potrivită care să aibă rolul Corinei Tănase în filmul „Campioana”, Elisabeta Bostan a găsit-o la Deva pe Izabela. O căutare deloc întâmplătoare, căci, după debutul din film, Izabela Moldovan devine fiica adoptivă a Elisabetei Bostan.

Mama pentru mine este o icoană. Un simbol al României. Ea reprezintă copilăria, umanitatea, tot ce e mai frumos în om.  Prin filmele ei am învățat să trăiesc, să fiu copil și să-mi doresc să fiu copil în continuare. Ne vom regăsi în permanență în filmele ei, pentru că ne învață în continuare să nu uităm să fim copii” – declară actrița Izabela Bostan, fiica regizoarei Elisabeta Bostan.

Izabela Bostan Sursa foto: Arhiva festivalului CineCopilăria/Andrei Luca

Izabela Bostan Sursa foto: Arhiva festivalului CineCopilăria/Andrei Luca

Prima ediție a festivalului „Cinecopilăria de Elisabeta Bostan” a avut loc în perioada 5-6 martie 2022, când peste 1.500 de spectatori au (re)văzut filmele copilăriei, pe marele ecran de la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși, aceasta fiind inaugurată chiar în deschiderea festivalului.

În cadrul primei ediții au avut loc 13 evenimente, în prezența actorilor și regizorilor invitați, dintre care amintim: Izabela Bostan, Ileana Popovici, Manuela Hărăbor, Bianca Brad, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Medeea Marinescu și Laurențiu Damian.

print