18 mai 2024

#FilmulDeJoi – Două parteneriate cu școlile buhușene

Primăria Buhuși, prin Biblioteca Orășenească „George Bacovia” și prin Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”, a inițiat două parteneriate cu unități de învățământ din oraș.

Primul este unul pilot – „Cartea vs. filmul” – se adresează elevilor de clasa a 5-a de la Școala nr. 2 (V B) și de la Liceul Teoretic „Ion Borcea” (V A). Dacă va fi un succes, ar putea fi extins și altor grupe de vârstă.

„Ne propunem să valorificăm fondul de carte și resursele audio-vizuale pentru educație nonformală. Astfel, încercăm să provocăm elevii din clasa a V-a să citească și să își petreacă timpul liber constructiv, împreună, la sala de lectură și la cinema. Lunar, vom citi câte o carte și vom viziona împreună ecranizarea ei.” – bibliotecar Ioana-Suzana Tăutu

Prima carte, în luna noiembrie: „Marere uriaș prietenos”, de Roald Dahl. Filmul va rula pe marele ecran al Casei de Cultură „Elisabeta Bostan” în cadrul seriei #FilmulDeJoi, pe 24 noiembrie.

Al doilea parteneriat are ca scop aducerea adolescenților mai aproape de lumea filmului, dar și oferirea unei alternative pentru petrecerea timpului liber.

De două ori pe lună, filmele ce vor rula pe marele ecran vor fi alese de elevii buhușeni în urma unor sondaje interne.

Sondajul pentru primul film – 17 noiembrie

„Varianta de lucru agreată cu șefii claselor și liderii CȘE este următoarea: bilunar vor fi supuse votului un număr de 8 titluri, urmând ca primul clasat să fie proiectat pe ecranul Casei de Cultură „Elisabeta Bostan”, iar cele clasate pe locurile 2 și 3 vor intra în sondajul următor, alături de alte 6 titluri propuse tot de elevi. Primul film ales de ei, Joker (2019) va rula săptămâna viitoare, pe 17 noiembrie.” – Adrian PĂDURARU, Șef Serviciu Cultură și Sport

„Diversitatea filmelor este menită să țină interesul elevilor aprins, dezvoltându-le spiritul critic și oferindu-le o alternativă pentru petrecerea timpului liber” – prof. Andreea-Ștefana COJOCARU, Coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare la LT Ion Borcea.

„Consider că inițiativa Primăriei Buhusi de a avea câte un film în fiecare joi este una foarte bună, elevii și ceilalți cetățeni având ocazia să se întâlnească, să comunice și să se bucure împreună de aceste activități” – Mario-Alexandru DAMIAN, Președinte CȘE LT Ion Borcea.

Bineînțeles că vom păstra și animațiile dublate în limba română, pentru cei mai mici, de două ori pe lună.

print