23 iunie 2024

Informare – Virusul West Nile

Virusul West Nile este un potential factor declansator al unor afectiuni serioase, principala cale de transmitere in randul oamenilor fiind intepatura tantarilor infestati.

Majoritatea infectiilor cauzate de virusul West Nile au loc in sezonul cald, cand tantarii sunt activi mai mult ca in oricare alt moment din an. La oameni, perioada de incubatie este de regula, intre 2 si 14 zile.
Cea mai usoara metoda de prevenire a infectarii este evitarea intepaturilor de tantar.

Cand se desfasoara activitati in mediul extern, se recomanda utilizarea unui repelent pentru insecte.
Activitatea tantarilor este mai intensa in zori si dupa apunerea soarelui. In aceste momente ale zilei este absolut necesara utilizarea unui repelent si purtarea hainelor lungi, care sa acopere corpul intr-o proportie cat mai mare..

Pentru a reduce riscul de infectie cu virusul West Nile se vor tine cont de cateva reguli importante:
-montarea de plase speciale la ferestre;
-verificarea existentei zonelor cu apa statuta pe langa locuinta si indepartarea acestora;
-o data pe saptamana, se recomanda golirea si spalarea oricaror obicecte in care apa poate sa se stranga, cum ar fi cauciucurile, galetile, jucariile, piscinele gonflabile, ghivecele sau tomberoanele de mici dimensiuni sau orice obicecte in care apa poate sa se stranga;
-indepartarea apei din farfuriile in care sunt tinute ghivecele cu flori sau evitarea folosirii acestor farfurii, sub ghivece, tocmai pentru a nu atrage tantarii;
– evitarea amplasarii cortului in apropierea lacurilor si a altor surse de apa.

Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. Simptomele infectiei pot varia ca severitate.

In cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament.

In cazul simptomelor severe, se recomanda prezentarea de urgenta la camera de garda; in general, este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.

print