27 September 2023

Lansare de carte – IORGU, de Adrian Jicu

Septembrie este despre Bacovia. Directorul Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău a scris un roman despre Bacovia, pe care l-a intitulat „Iorgu”.

Vă invităm joi, 21 septembrie, ora 11, la Biblioteca Orășenească „George Bacovia” Buhuși să îl cunoaștem mai bine pe domnul Adrian Jicu, autorul acestui roman, să discutăm despre carte, să îl omagiem pe Bacovia.

Într-un roman-document, care surprinde în acorduri fine viața unuia dintre cei mai importanți poeți români, Adrian Jicu recreează totodată o epocă de semnificative transformări istorice și mentalitare. Cu o informație bogată, pornind de la surse edite și inedite, cu verosimile dezvăluiri ale unui univers privat, așa cum trebuie să fi fost el, și incursiuni imaginare în existența zbuciumată a lui G. Bacovia, romanul de față e mai mult decât o reconstituire a vieții acestuia, e o restituire necesară.

„Dacă mi-ar fi spus cineva că voi publica un roman, l-aș fi luat în râs…

Ca orice băcăuan (prea) serios, lucram la un studiu dedicat lui Bacovia. Un studiu pe care l-am tot amânat, deoarece mereu apărea ceva mai important de făcut. Acum îmi dau seama că, de fapt, trăgeam de timp, fiindcă nu găseam abordarea potrivită.

Acestei cărți i-a venit sorocul, pe neașteptate, în 2020. Am scris-o, cu nesfârșite reveniri și ezitări, într-un moment dificil pentru mine. M-am refugiat în lumea lui Bacovia, încercând să-l înțeleg, dincolo de clișee și de prejudecăți.

Sper ca Iorgu să spună povestea unui om viu. Dacă am reușit sau nu vor decide cititorii…“

sursa: humatinas.ro

print