Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinereaacceptului autoritatii competente pentru protectia mediului și a permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
– condiții meteorologice fara vant;
– colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantități astfel încât arderea sa poată fi controlata;
– executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m
– desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanenta a arderii;
– stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor. .
– se interzice aruncarea ţigărilor aprinse la întâmplare, în special în zonele cu vegetaţie uscată, în mirişti sau în apropierea depozitelor de furaje etc.
– se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol în depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri;
– este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei;
– este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor;
– păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;
– se interzicerea utilizării focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată.
– asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;
Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:
– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
– Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
– Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; – Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
– Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
– Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
– Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală; – Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
– Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
– Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
– Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
ÎNTOCMIT,
ȘEF S.V.S.U.
IRIMIEA GHE. COSMIN